ECZANEDE LİDERLİK VE PROFESYONEL YÖNETİM UYGULAMALARI

Merhaba sevgili Eczane İşletmeciliği okurları.

Ecza odaları ile zaman zaman bazı paneli, seminer ve eğitim programlarına katılıyorum, genelde seminerime başlarken bir kaç soru soruyorum. Bunlardan birini şimdi size de sormak istiyorum.

Acaba kimler birlikte çalıştıkları arkadaşlarına belirsiz süreli iş sözleşmesi imzalatıyor, ya da her yıl çıktıkları izin için, izine çıkmadan bir izin talep ve izin kullanım formu doldurtuyor?

Her işte olduğu gibi eczane danışmanlığında da kolay olan, çabuk sonuç alınan bir yol olan tanzim teşhir ve kategori yönetimi gibi gözükse de, sadece kısa vadede kazanç olabilir. Asıl olan sürekli kazanç olmasıdır.

Oysa bu süreçte atlanan ve eczacılarımız tarafından da en çok zorlanılan alan olan personel yönetim süreçleridir.

Acaba kimler birlikte çalıştıkları arkadaşlarına belirsiz süreli iş sözleşmesi imzalatıyor, ya da her yıl çıktıkları izin için, izine çıkmadan bir izin talep ve izin kullanım formu doldurtuyor?

Ne yazık ki hem eczacılar hem de eczane çalışanları bu iş süreçlerini profesyonel olarak değerlendirmiyorlar.

Ben hep söylüyorum en önemlisi adım atabilmektir ve başladığınız her uygulama için neyi neden yaptığınızı birlikte çalıştığınız arkadaşa anlatabilmektir. Eğer uygulamayı sadakatle ve düzgün bir şekilde yapar ve bunu arkadaşlarınıza doğru bir şekilde aktarabilirseniz, hayranlıkla izlenen eczane olmanız sizin içinde mümkündür. Öncelikle bir sözleşme hazırlamakla ve arkadaşlarınıza bunu imzalatmakla başlayın, sonra her işi süreçlerini profesyonelce kurallara uygun bir şekilde işleyin.

Her çalışanınız için bir iş şeması hazırlayın, her birinin eczanede gün içinde yapması gereken ana işleri maddeleyin, bu işlerin yanına ortak yapılması gereken işleri de yazın. Kim rafları temizleyecek, kim miad kontrolünü ne standartta yapacak belli olsun.

Sonra bunu arkadaşlara tebliğ edin ve çerçeveletip her gün sıklıkla görebilecekleri yerlere asın. Arkadaşlar bu konularda kendilerinin denetleneceğini bilsinler. Sonra aylık periyotlar ile sizin belirleyeceğiniz gün ve saatlerde eğitim planları hazırlayın.

Bu eğitimler ürün ve medikal içerikli eğitimlerse bu eğitimleri siz verin ya da ilgili ilacın firma çalışanından destek isteyin. Bunun dışında çalışanlarınıza profesyonel satış ve iletişim gibi konularda eğitimler aldırın, aldıkları eğitimleri zaman zaman kendi içlerinde tekrar etmelerini teşvik edin. Bu eğitimler gün içinde yaşadıkları sorunlara çözüm bulmak adına onlara yardımcı olacaktır.

Haftalık belirleyeceğiniz saatlerde toplantılar yapın, işyerinin genel sorunları üzerine konuşun, onları iş süreçlerine dâhil edin.

Eğer performans değerlendirmesi yapacaksanız bu konuda mutlaka profesyonel bir yardım alın. İlk uygulamaları danışmanınız ile yapın sonra da uygulamayı sektirmeden sürekli olarak gerçekleştirin. Bu konuda danışmanlığınızı sürekli olarak sürdürebilirsiniz de.

Bu saydıklarım elbette yapılabilecek uygulamaların yalnızca bir kaçı. Ancak önemli olan sizin işinize verdiğiniz değer kadar çalışma arkadaşlarınız da sizin işinize değer verecektir.

Bu yüzden yaptığınız işi önemseyin ve profesyonel olarak uygulayabileceğiniz her işi iş süreçlerinize dahil edin.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir